دکتر محمد رضا مدرسی

فوق تخصص ریه و دستگاه تنفسی کودکان


نقش اسپری در درمان حساسیت ریوی یا آسم کودکان

نقش اسپری در درمان حساسیت ریوی یا آسم کودکان

درمانبیماریهای ریوی و تنفسی کودکان با استفاده از اسپریبر خلاف درمان سائر بیماریهاراحتر، موثرتر و کم عارضه تر می باشد. در دسترس بودن مستقیم ریه و دستگاه تنفسی از طریق هوا دلیل بر این مسئله است.در بیماریهای دستگاه تنفسی کافی است که ما دارو را به شکل استنشاقی در زمانی که بیمار دم را انجام می دهد در دسترس ریه قرار دهیم تا اثر درمانی خود را اعمال کند.

دسترسی راحت به ریه از طریق هوای استنشاقی باعث می شود تا دارو بدون عبور از سائر بخشهای بدنوارد ریه شده و اثر خود را بگذارد. در حالیکه در درمان سائر بیماریها همانند بیماریهای قلبی،کبدی و کلیوی داروی تجویزی که اکثرا به صورت خوراکی(شربت،قرص ویا کپسول) مصرف می شوند باید از مسیری طولانی و پر پیچ و خم گذشته و نهایتا به عضو بیمار مورد نظر برسد.در این مدت بخشهائی از بدن که در مسیر عبور دارو قرار دارند متحمل عوارض ناخواسته دارو می گردند .

به طورمثال اگر ما بخواهیم بیماری قلبی را درمان کنیم لازمه آن مصرف دارو به صورت خوراکی می باشد.داروی خوراکی مصرف شده باید ابتدا وارد معده و دستگاه گوارش شده سپس جذب سیستم گردش خون گردیده و پس از عبور از کبد ،کلیه و سائر بخشهای بدن نهایتا به قلب وارد شده و اثر درمانی خود رااعمال کند.در این مسیر طولانی علاوه براینکه مقداری از دارو از بین می رود به تک تک اعضائی که دارو از آن عبور می کند آسیب و صدمه وارد می شود .

بر خلاف مثال فوق دردرمان بیماریهای ریوی همانند حساسیت راههای هوائی و یا آسم کودکان می توان دارو را به صورت استنشاقی مستقیما به ریه ها رساند بدون اینکه سائر اعضائ بدن تحت تاثیر عوارض نا خواسته دارو قرار گیرند.این مسئله علاوه بر کاهش عوارض جانبی دارو اثر بخشی بیشتر آنرا بدنبال دارد.علاوه بر آن در روش استنشاقی چون دارو در بخشهای مختلف بدن از بین نمی رودبه میزان کمتری از دارو نیاز می باشد.

بهطور مثال یکی از داروهائی که به میزان زیادی در بیماریهای ریه و دستگاه تنفسی مورد استفاده قرار می گیرد داروی سالبوتامول است .این دارو را می توان هم به صورت شربت و هم به صورت اسپری استفاده نمود. شربت سالبوتامول در مقایسه با اسپری سالبوتامول دیرتراثر کرده و درعین حال عوارض آن نسبت به اسپری بسیار بیشتر است.

عوارضی از قبیل لرزش دست ، تپش قلب ، سردرد و بیقراری که بدنبال مصرف شربت سالبوتامولمشاهده می شود به مراتب بیشتر و شدید تر از نوع اسپری آن است.

بعضی از فوائد مصرف اسپری در مقایسه به مصرف خوراکی دارو :

عوارض کمتر اثر بخشیبیشتر از سائر اعضائ بدن عبور نمی کند درد ندارد مصرف دارو به میزان کمتر ( میزان داروی مصرفی در اسپری تقریبا هزار برابر کمتر از نوع خوراکی آن است ) استفاده راحت تر

بعضی از والدین معتقدند که اسپری عوارض عدیده ای از قبیل عادت به دارو ، گشادی رگهای قلب ،گشادی رگهای ریه و ابتلا به آسم دارد ( عین عباراتی که والدین در توصیف اسپری در مطب استفاده میکنند ) . این موارد به هیچ عنوان صحیح نیست و جایگاه علمی ندارد .

خلاصه آنکه بهترین روش استفاده از دارو در بیماریهای ریوی و تنفسی استفاده از اسپری و داروهای استنشاقی می باشد چرا که اثر بخشی آن بیشتر و عوارض آن کمتر از نوع خوراکی است.


آدرس مطب : تهران ، انتهای غربی بلوار کشاورز ، خیابان قریب ، تقاطع قریب و فرصت ، سمت چپ ، پلاک 81، ط 1، واحد 2
تلفن : 66124221 - 021

نظرات کاربران درباره این مطلب :

رویا عصمتی [ 1394-02-23 ]
با سلام و تشکر با توجه به اینکه نرس هستم از مطالب مفیدتون استفاده بردم

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
بیوگرافیبخش برونکوسکوپیدپارتمان ریه کودکان مرکزسخنی با والدین و بیمارانمقالاتصفحه اصلیسوالات پزشکیپیامهای کاربرانسایتهای دیگرمرکز تهویه مکانیکی در منمرکز سیستیک فیبروزیزکلینیک و درمانگاهها دپارکلینیک بیماری مژکهای بی کلینیک تستهای ریوی و تنفآدرس مطببیماریهای ریه و دستگاه ت